Blog nasıl açılır, pek çok kişinin karşılaştığı temel bir sorundur. Bu rehberde blog kurmablog açmak ile ilgili merak ettiğiniz her şeye değindik. Peki, blog nasıl açılır?

Blog Nasıl Açılır?

Dijital dünya yaygınlaştıkça insanlar da bu dünyaya doğru yönelmeye başladı. Blog, hem kişisel hem de kurumsal anlamda oldukça önemli bir yere geldi. İşletmeler, blog sayfaları ile daha fazla müşteriye ulaşmaya başladı. Peki, blog nasıl açılır? Blog açmak için neler gereklidir?

1. Niş blog fikri bulun

Bir proje ya da işletmeniz için blog açmak istiyorsanız ürünleriniz ve kurumsal hedefler ile ilgili içerikler yazmanız harika bir fikir olur. Bu şekilde blogunuza gelen insanları şirketinize de yöneltebilirsiniz.

Kişisel bir blog açmak istiyorsanız, niş blog fikri bulmanız gerekir. Teknoloji, oyun, seyahat, gezi, kadın, magazin, anne, sağlık, fitness, müzik, futbol, spor ve daha saymakla bitmeyecek kadar çok niş blog fikri var. Bunlardan birini seçerek blogunuzda bulunan içeriklerin konusu yapmalısınız.

Seçim yapmakta zorlanıyorsanız yazmaktan eğleneceğiniz bir konu seçmenizi tavsiye ederiz. Müzikle aranız iyi değilse müzik blogu yazmanız pek de doğru bir tercih olmaz. Onun yerine hobileriniz arasında olan bir niş blog türü seçmeniz daha doğru olur. Blog nasıl açılır diye sormadan önce ilk önce bu kararı vermelisiniz.

2. Alan adı kaydedin

Bir internet sitesine sahip olmak istiyorsanız ilk olarak alan adı kaydetmeniz gerekir. Alan adı sitenin tarayıcı çubuğundaki ismidir. Örneğin, bizim sitemizin alan adı “temajet.com” şeklindedir.

Siz de kendi blog siteniz için bir alan adı satın almalısınız. Ülkemizde de dolar bazında satın alan adları, ilk yıl için ortalama 5 dolardır. 45-60 TL fiyat bandında bir yıllık alan adı kaydedebilirsiniz. Bir yıldan sonra yenileme fiyatları ise 9-10 dolar olarak değişmektedir.

Google’da arama yaparak kendinize bir alan adı kayıt firması bulabilirsiniz.

3. Hosting sağlayıcı bulun

Alan adınızı kaydettikten sonra alan adınızı bağlayacağınız bir sunucu yani hosting bulmalısınız. Hosting, web sitesi dosyalarınızı barındırdığınız, sitenizin kesintisiz bir şekilde internet üzerinde yayınlanmasına olanak sağlayan, sunuculardır.

Hosting ve alan adı ayrılmaz bir ikili gibidir. Yine, Google’da arama yaparak kendinize bir hosting firması bulun. Hosting fiyatları, genelde aylık olarak fiyatlandırılır. 10-20 TL arasında tek site için aylık hosting alabilirsiniz. Yıllık olarak tek seferde ödeme yaparsanız çoğu hosting firmasının indirimlerinden faydalanırsınız.

4. WordPress kurulumu yapın

WordPress, dünyanın en popüler içerik yönetim sistemidir. Blog yazmaya başlamak için güçlü bir platformdur. Kurulumu ve kullanımı da oldukça kolaydır. Herhangi bir kodlama bilgisi gerektirmeden blog yazmanıza olanak tanır. Blog nasıl açılır yazımızda WordPress kurulumunu öneriyoruz.

Yeni başlayanlar için oldukça kullanışlıdır. Büyük bir ücretsiz eklenti ve tema kütüphanesine sahiptir. Ayrıca, Temajet WordPress Teması da bu altyapı da geliştirilmiştir. Birbirinden farklı blog konseptleri, SEO altyapısı ve hız optimizasyonu ile temamızı kullanmanızı öneririz.

Temajet WordPress Teması satın almak için buraya tıklayın.

5. Gerekli WordPress eklentileri kurun

WordPress’i WordPress yapanlardan bir tanesi de ücretsiz eklenti kütüphanesidir. Binlerce ücretsiz eklenti, sitenizi daha iyi hâle getirmenize fayda sağlar. Ancak, atalarımızın da dediği gibi her şeyin fazlası zarardır. Mümkün olduğunca az eklenti kullanmaya özen gösterin. Çünkü, fazla eklenti kullanımı internet sitenizin hızının düşmesine neden olur.

Öte yandan bazı WordPress eklentileri her internet sitesinde olmalıdır:

  • SEO Eklentileri
    1. Yoast SEO
    2. Rank Math SEO
    3. All In One SEO
  • Önbellek (Cache) Eklentileri
    1. WP Fastest Cache
    2. W3 Total Cache
    3. WP Super Cache
  • Resim Sıkıştırma Eklentileri
    1. WP Smush
    2. EWWW Image Optimizer
    3. Compress JPEG & PNG
    4. Shortpixel
    5. Imagify
  • İletişim Formu Eklentileri
    1. Contact Form 7
    2. WP Forms
    3. Ninja Form
  • Diğer Eklentiler
    1. Really Simple SSL (Sitenizin SSL bağlantısı kurar.)
    2. WP Mail SMTP (İletişim formu için SMTP ayarlarını yapar.)
    3. iThemes Security (Sitenizin güvenliğini sağlar.)
    4. Ad Inserter (Sitenizde istediğiniz alana reklam kodu eklemenizi sağlar.)

Blog nasıl açılır yazımızda yukarıdaki WordPress eklentilerini kurmanızı tavsiye ederiz.

6. İçerik eklemeye başlayın

Blogunuzu oluşturduktan sonra artık içerik yazmaya başlamanız gerekir. İçeriklerinizi en iyi şekilde yazmalısınız ki böylece ziyaretçiler sizi bulsun.

İçeriklerinizin SEO uyumlu ve anahtar kelime odaklı olmasına dikkat edin. SEO uyumlu içeriklerin bazı temel kuralları vardır:

  • En az 300 kelime, önerilen 600 kelime,
  • Birincil anahtar kelime yazı içinde en fazla %5 olmalı,
  • Yazı içinde diğer sayfalara iç linkleme yapılmalı,
  • Eğer gerek varsa büyük siteler dış linkleme yapılmalı,
  • Yazı içeriği ile ilgili görseller eklenmeli,
  • Gereksiz kelime kullanımından uzak durulmalı,

7. Sosyal medyada paylaşın

Yeni bir blog açtığınızda hemen herkesin görmesini istersiniz. Ancak, bu o kadar da kolay bir şey değildir. SEO uyumlu içerik üretmeye devam ettikçe arama motorlarında üst sıralara yerleşmeye başlayacaksınız. Fakat, başlangıçta ziyaretçi kazanmak için sosyal medyanın gücünü kullanmalısınız.

Blogunuz için sosyal medya hesapları oluşturun. Yazdığınız tüm içeriklerin bağlantılarını sosyal medya hesaplarınızda paylaşın. Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Tumblr ve hatta LinkedIn platformlarındaki kişilerin sizin blogunuzu öğrenmesini ve ziyaret etmesini sağlayın.

Blog nasıl açılır gibi daha fazla yazı için takipte kalın.